DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Bilinmeyende Matematik

Matematik bazı durumlarda bilinmeyeni bulmak üzerinedir. Bilinmeyenin hangi
sayı olduğunu bilmediğimiz durumlarda yerine ne yazabiliriz?

Bilinmeyende Matematik
31.12.2019
487
A+
A-

Matematik bazı durumlarda bilinmeyeni bulmak üzerinedir. Bilinmeyenin hangi sayı olduğunu bilmediğimiz durumlarda yerine ne yazabiliriz?

İskenderiyeli Diophantus, bilinmeyen sayıları ifade etmek için semboller kullanan ilk matematikçilerden biridir. Diophantus’un bilinmeyen yerine ilk kullandığı sembol x olmuştur.

Harezmi; IX. yüzyılda yaşamış, matematiğin geniş bir dalı olan cebrin temellerini atan Müslüman Türk bilgindir. İlk cebir kitabını zamanın en kapsamlı ve en sistemli cebir kitabı şeklinde yazarak kendinden sonraki nesillere cebri öğreten bilgin olma vasfı kazanmıştır. El-Kitabü’l Muhtasar fi Hesabi’l Cebr ve’l Mukabele (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı kitabında cebirden bahsetmiştir ve Avrupa matematiğine de ışık tutmuştur. Bunun yanında astronomi ve coğrafya konuları ile ilgili olarak çeşitli eserler ortaya koymuştur.

Rene Descartes ünlü bir Fransız matematikçidir. 1657 yılında yazdığı matematik kitabında cebirden bahsetmiştir. Kendi ülkesinde kullanılan alfabenin son harfleri olan x, y ve z harflerini bilinmeyen miktarlar yerine kullanmıştır. Descartes, matematiğin dışında felsefe ile de ilgilenmiş ünlü filozoflardandır.

Dünyadaki en eski cebir problemleri Antik Mısırlılar tarafından 3500 yıl önce soruldu. Antik Mısırlıların öbek adını verdikleri bilinmeyen değerler hakkındaki problemler en eski matematik kitabında saklı kalmıştır.

Cahit Arf; cebir, sayılar teorisi, geometri ve mühendislik gibi çok çeşitli alanlarda yaptığı çalışmalarla matematiğe önemli katkılarda bulunmuştur. Cahit Arf, dünya genelindeki matematik dâhilerinin bile çözemediği cebir problemlerini çözerken bazı halkalara ’’karakteristik halka’’ adını vermiş ve daha sonra gelen yabancı araştırmacılar bu halkalara ’’Arf halkaları’’ adını vermiştir. Bu durum Cahit Arf’ın cebire ve matematiğe kalıcı izler bıraktığının bir örneğidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.