DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55
27.02.2020
534
A+
A-

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55

ç) Su

Ortamdaki su yoğunluğu %15’in altına düştüğünde enzimler aktivite gösteremez. Yoğunluk %15’in üstüne çıktığında enzimler çalışmaya başlar. Su yoğunluğu belirli bir noktaya ulaşıncaya kadar tepkime hızı artar ve belirli bir noktadan sonra sabit kalır. Su yoğunluğu aşırı artarsa tepkime hızı azalır. Düşük su yoğunluğundan dolayı kurutulmuş meyve ve sebzelerde mikroorganizmalar üreyemez. Bu sayede kurutulmuş gıdalar uzun süre bozulmadan saklanabilir.

d) Substrat Yüzeyi

Enzimler dış yüzeylerinden başlayarak substratlara etki eder. Substrat yüzeyi artırılabiliyorsa tepkime hızı da artar. Besinlerin iyice çiğnendikten sonra yutulması, substrat yüzeyini artırdığından sindirim tepkimelerini hızlandırır.

e) Aktivatörler

Enzimin çalışma hızını artıran madde veya faktörlere aktivatör denir. Pepsinojen, mide hücreleri tarafından üretilen inaktif bir enzimdir. Hidroklorik asit (HCl), pepsinojeni aktif pepsin durumuna getiren bir aktivatör maddedir. Bileşik enzimlerin yapısında bulunan kofaktör ya da koenzimler ile su da bir aktivatördür. Isı, ışık, pH değişimleri bir noktaya kadar aktivatör etki gösterir. Örneğin fotosentezde görev alan bazı enzimler, ışık ile aktive olur.

f) İnhibitörler

Enzimlere bağlanarak veya enzimi kararsız hâle getirerek etkisizleştiren madde veya faktörlere inhibitör denir. İnhibitörler enzimlerin etkinliğini yavaşlatır ya da geri dönüşümsüz olarak durdurur. Siyanür, yılan, böcek ve akrep zehirleri, arsenik, kurşun, cıva gibi elementler, antibiyotikler ve bazı metabolik son ürünler inhibitörlere örnek verilebilir. Yüksek sıcaklık, ışık, pH değişimleri de inhibitör etkisi gösterir. Örneğin ultraviyole ışınlar amilaz enzimini inhibe eder.

ARAŞTIRINIZ

Tohum ambarlarında hava nemi ve oksijen düzeyi azaltılmakta ve hava sıcaklığı, bazı tohumların bin yıl canlı kalabileceği -18 °C’ye kadar düşürülmektedir. Ortam şartlarının bu şekilde ayarlanmasının tohumların uzun süre bozulmadan kalmasında ne gibi etkisi vardır? Araştırınız.

Tohumlar nem ve oksijenli ortamda daha çabuk bozulmakta ve çürümektedir. Özellikle oksijen bu yüzden önemlidir. Bu yüzden tohumları kurtarmak ve daha uzun süre dayanaklı kalmasını sağlamak için bu işlemler uygulanır. -18 °C de ise tohumlar 1000 yıl dayanmaktadır. Hatta günümüzde Antartika da bulunan 5000 yıllık canlılar ve bitkiler yeniden dikilmekte ve canlanmaktadırlar. İşte bu -18 °C sınır noktası diyebiliriz. Hem iç çalışmayı bozmuyor hem de dışarı faktörlerinden korumaktadır.

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders KitabıBiyoloji Ders Kitabı CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıMEB YayınlarıMEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 55Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 55Sayfa 55

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.