DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58
27.02.2020
687
A+
A-

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58

Hormonlar

Hormonlar; belirli hücre tiplerinden salgılanan ve hedef hücreler üzerinde düzenleyici etki gösteren, amino asit, protein ve steroit yapılı organik bileşiklerdir. Hormonlar; büyüme, gelişme, üreme ve homeostaziyi sağlama gibi görevleri yerine getirdiğinden canlılık için çok önemlidir. Az ya da çok salınması metabolik rahatsızlıklara yol açar.

Hayvanlarda özel bezler tarafından üretilen hormonlar, kan ve vücut sıvılarıyla hedef organlara taşınır. Örneğin insanda hipofiz bezinden salgılanan ve kan yoluyla tüm vücuda dağıtılan büyüme hormonu, vücuttaki hücreleri etkileyerek büyümeyi ve hücre yenilenmesi ile hücrenin bölünmesini uyarır. Az salınması cüceliğe, fazla salınması ise devliğe yol açar. Bitkilerde üretilen hormonlar ise büyüme, çiçeklenme, meyve oluşumu, yaprak dökümü gibi olayları düzenler.

Vitaminler

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için proteinler, lipitler, karbonhidratlar, inorganik tuzlar, mineraller gibi maddelerin yanı sıra vitaminlere de ihtiyaç duyulur. Vitaminler, genelde insan vücudu tarafından üretilemediğinden besinler yoluyla dışarıdan hazır alınmaları gerekir. Bitkiler ihtiyaç duyduğu vitaminlerin tümünü kendileri üretir.

Her vitaminin metabolizmada kendine özgü bir fonksiyonu olduğu için bir vitaminin eksikliği bir başka vitamin ile giderilemez. Vitaminlerin eksikliği durumunda birtakım rahatsızlıklar meydana gelir. Vitaminler vücutta enerji verici olarak kullanılmaz ancak enerji dönüşüm olaylarında ve biyokimyasal tepkimelerde enzimlerin yardımcı grupları olarak görev aldığı için düzenleyici moleküllerdir. Vitaminler basit yapılı olduğundan sindirime uğramaz ve hücre zarından doğrudan geçebilir. Vitaminlerin birçoğu yüksek sıcaklık, ışık, asit-bazdan etkilenir ve oksijen varlığında bozulur.

Vitaminler yağda ve suda çözünen vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılır. Yağda çözünenler A, D, E ve K; suda çözünenler ise B grubu ve C vitaminleridir.

DÜŞÜNÜP YORUMLAYINIZ

Hormonların eksik ya da fazla salgılanması vücutta ne tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açabilir?

Günlük yaşantımızda beslenme, aktiflik, genlere göre hormon dengemiz değişebilmektedir. Hormonlarda bir değişiklik olduğunda ise şu belirtiler görülür:

  • Sinirlilik, uykusuzluk, anksiyete, yorgunluk, migren, kilo problemleri, saç çıkması ya da kaybı, cinsel isteksizlik, yağlı ve kuru cilt, akne, yeme isteği, kısırlık.

Hormon bozuklukları görülmesi durumunda ise karşılaşılan hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Endokrin hastalıkları, tiroid problemleri, stres, yaşlanma, sindirim sistemi bozuklukları, mantar hastalığı

Hormon bozukluklarını tedavi etme yöntemlerinden bazıları ise şunlardır:

  • Omega 3 yağ asitleri, maya kökü, hindistan cevizi yağı tüketin; düzenli egzersiz yapıp işenmiş gıdalardan uzak durun. Sebze meyve tüketimini, içtiğiniz su miktarını artırın. Haftada en az iki kez balık yiyin.

Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders KitabıBiyoloji Ders Kitabı CevaplarıBiyoloji Ders Kitabı ÇözümleriBiyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıMEB YayınlarıMEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58MEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 9. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 58Meb Yayınları 9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 58Sayfa 58

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.