DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
07.04.2020
1.554
A+
A-

Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

ARAŞTIRALIM

Simyacıların sınama yanılma yoluyla bulduğu maddelerin neler olduğunu ve bu maddeleri hangi amaçla kullandıklarını araştırarak poster hazırlayınız.

Simyacıların uğraşları sonucunda mürekkep, damıtma, seramik, cam, kezzap, zaç yağı gibi şeyleri deneme yanılma yoluyla bulmuşlardır.

Kimya bilimine katkı sağlayan bilim insanlarının yaptığı çalışmaları poster hâline getirerek okulunuzun duvarlarında paylaşınız.

Empedokles : Evrenin oluşumu ile teoriler üretmiştir. Bütün maddelerin hava, su, toprak, ateşten olduğunu söylemiştir. Su saatini geliştirmiştir.

Democritus : Atom kavramını ilk kullanandır. Her şeyin atomdan oluştuğunu söylemiştir. Bölünemez der.

Aristo yada Aristoles : Dört element kavramını geliştirmiştir. Her madde topraktan gelir ve toprağa gider. Ateş – Su – Toprak – Tahtayı ;
Ateş – Hava = Sıcak elementi
Hava – Su = Islak elementi
Su – Toprak = Soğuk elementi
Toprak – Ateş = Kuru elementi

Cabir Bin Hayyam : Her madde de enerji vardır ve bu atomun parçalanmasıyla ortaya çıkar. Atom bölünebilir der. Sitrik asit, tartarik asit, hidroklorük asit, sülfirik asit, nitrik asit, kral suyu keşfetti. İmbik yönetimi bulan kişidir.

Ebu Bekr Er Razi : Deneysel araç ve gereçler, alkolü antiseptik olarak kullanan adam yani mikrop öldürücü olarak kullandı. Karıncaları damıtarak formik asiti yani karınca asitini keşfetti.

Robert Boyle : Simyadan kimyaya geçişin öncüsü. Element kavramını ilk kullanandır. Yani bilimsel bilgi sağladı.

Antonie Lovaiser : Simyadan kimyaya geçişin öncüsü. Modern kimyaya geçişin öncüsü. Yanma olayını açıklamıştır. Kütlenin korunumunu bulan kişidir. Yani ilk kanun bulan kişidir.

UYGARLIKLARIN KİMYA BİLİMİNE KATKILARI

Bilim tarihi, herhangi bir dönemi kapsamayıp bilim tarihinin kökleri ilkel toplumlara ve uygarlıklara kadar uzanır. Kimyanın simyadan yola çıkarak bir bilim olma sürecinde Mezopotamya, Çin, Hint, Mısır, Yunan, Orta Asya ve İslam uygarlıklarının önemli katkıları olmuştur.

Mezopotamyalılar diğer bütün medeniyetlerde olduğu gibi insan sağlığına önem vermiş, bitkilerin özellikle kök, sap, meyve ve yapraklarını ilaç olarak kullanmışlardır. Günümüzde bulunan bir kil tablet en eski ilaç kitabının Mezopotamyalılara ait olduğunu göstermektedir. Bu tablette on iki farklı ilacın nasıl hazırlandığı anlatılmaktadır. İlaçların hazırlanmasında simyadan kimyaya aktarılan öğütme, kaynatma, çalkalama, yıkama, özütleme, çözme gibi fiziksel yöntemler kullanılmıştır. Mezopotamya’da küçük ve orta çaplı cerrahi operasyonların yapıldığı da bilinmektedir.

Mezopotamya’da ayrıca bitkisel ve hayvansal boyalarla derilerin boyanmasına, cam ve camdan yapılan eşyaların, mineral ve metallerin (altın, gümüş, kurşun, bakır, kalay, tunç, antimon gibi) süs eşyası olarak kullanıldığına dair bilgilere rastlanmaktadır.

Çinli simyacılar bazı tepkimelerin belli bir sıcaklıkta gerçekleştiğini kavramış ve bu sayede su banyoları ve diğer ısı dengeleyici aletleri tasarlamışlardır. Terazi kullanmış, bambudan yapılmış borularla cihazların parçalarını birbirine bağlamışlardır. Damıtma tekniğiyle alkolü elde etmişlerdir.

Bazı minerallerin ve arsenik sülfürlerin ilaç olarak kullanılmasını sağlamışlardır. Çinliler, maddeler ve maddelerin nasıl tepkimeye girdiğini gösteren cetveller hazırlamışlardır.

Hint uygarlığında kimya bilgisinin ortaya çıkışı tamamıyla pratiğe dayalıdır. Çanak çömlek yapımı, bunların pişirilmesi, boyar maddelerin hazırlanması Hint uygarlığında kimya biliminin temellerini atmıştır. Hintli simyacılar ilaç hazırlanmasına da önem vermişlerdir. Ayrıca geliştirdikleri simya laboratuvarlarında fırın, imbik, imbik şişeleri gibi araçları da kullanmışlardır.

Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders KitabıKimya Ders Kitabı CevaplarıKimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıKimya Ders Kitabı Sayfa 21MEB YayınlarıMEB Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı CevaplarıMEB Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21MEB Yayınları 9. sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriMEB Yayınları 9. sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21Sayfa 21

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.