Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 40
Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 40
Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 40
Tahriş Edici Maddeler
Görselde ki uyarı işaretini bulunduran maddeler ciltte, gözde ve solunum yollarında tahrişe neden olur. Tahriş edici maddeler vücut ile temas ettirilmemeli, bu maddelerin buharı kesinlikle solunmamalıdır. Korunma amaçlı gözlük, eldiven, önlük vb. kullanılmalıdır.
Bu işaretin bulunduğu madde ile çalışırken ortam havalandırılmalıdır. Tahriş edici maddelerin cilde temas etmesi durumunda cilt bol su ile yıkanmalı, alerji belirtisi varsa tıbbi bir kurumdan destek alınmalıdır.
Sodyum hipoklorit, etil alkol gibi maddelerin bulunduğu kapların üzerinde yer alır.
Patlayıcı Maddeler
Görselde ki işaret yanlış kullanıldığında patlamaya sebep olacak kimyasal maddelerin üzerinde bulunur.
Bu maddeler; kıvılcım, ısınma, alev, vurma, çarpma ve sürtünme etkisi ile patlayabileceği için ateş, kıvılcım ve ısıdan uzak tutulmalıdır.
Nitrogliserin gibi maddelerin bulunduğu kapların üzerinde yer alır.
Zehirli (Toksik) Maddeler
Görselde ki işareti bulunduran maddeler zehirlidir.
Bu maddeler; ağız, deri ve solunum yolu ile zehirlenmelere yol açacağı için kesinlikle vücut ile temas ettirilmemelidir. Zehirli maddeler kanser riski taşırlar.
Hidrojen sülfür, etilen amin gibi maddelerin bulunduğu kapların üzerinde yer alır.
Radyoaktif Maddeler
Çevresine radyasyon yayan ve canlı dokularda kalıcı hasarlara neden olan madde ve yerlerde uyarı işareti bulunur.
Çok tehlikelidirler. Bu işaretin bulunduğu bölgelerde dolaşılmamalı, koruyucu giysiler kullanılmalıdır.
Çevreye Zararlı Maddeler
Görselde ki uyarı işaretini bulunduran kimyasal maddeler insan ve çevre sağlığına zararlıdır. Bu maddeler havaya, suya ve toprağa karıştığında oluşturdukları zararlı etkiler uzun süre gitmez.
Bu maddeler ile çalışıldıktan sonra atıkları kesinlikle doğaya atılmamalı, lavaboya dökülmemeli, mutlaka kimyasal atık şişesine boşaltılmalıdır.
Bütün kimyasal maddelerin bulunduğu kapların üzerinde yer alır.
Çevrenizde bulunan kimya ile ilgili sanayi kuruluşlarına ilgili makamlardan izin alarak teknik gezi düzenleyiniz. Bu kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili nelere dikkat edildiğini öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri ve fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşınız.
1 – Kazalara neden olmamak için bütün işler tam olarak bilinmeli ve uygulanmalıdır.
2 – Çalışma alanlarında güvenliği etkileyecek konularda dikkatli olunmalıdır. Örneğin, servis personeli Kirli tabak ve takımları üst üste yığmak yerine hemen bulaşıkhaneye götürmelidir.
3 – Onarım gerektiren bir yer varsa hemen ilgililere haber verilmelidir. Örneğin, halıdaki yırtık veya zeminde çıkmış bir Fayans takılıp düşmelere, yıpranmış bir elektrik Kablosu Yangına sebep olabilir
4 – Önemsiz gibi görülse bile herhangi bir kaza Amire rapor edilmelidir.
Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 40
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı, Kimya Ders Kitabı Cevapları, Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40, Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 40, Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Kimya Ders Kitabı Sayfa 40, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40, MEB Yayınları 9. sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 40, Meb Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 40, Sayfa 40