Meb Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 15
Meb Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 15
Meb Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 15
Bir önermenin doğru ya da yanlış olmasına, o önermenin doğruluk değeri denir. Bir önerme doğru ise doğruluk değeri D veya 1 ile yanlış ise Y veya 0 ile gösterilir.
Bir p önermesi doğru bir önerme ise “p≡1“ , yanlış bir önerme ise “p≡0” şeklinde gösterilir ve “p önermesi 1 e denktir. ” ya da “ p önermesi 0 a denktir. ” şeklinde okunur.
ÖRNEK 2 : Aşağıdaki önermelerin doğruluk değerlerini bulunuz.
• p : ‘‘7 tek sayıdır.’’
• q : ‘‘İki basamaklı en büyük doğal sayı 99 dur.’’
• r : ‘‘24 > 42 tür.’’
• s : ‘‘Üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 360 derecedir.’’
• t : ‘‘En küçük doğal sayı 0 dır.’’
ÇÖZÜM 2 : • “7 tek sayıdır.’’ hükmü doğru olduğundan p önermesinin doğruluk değeri 1 dir. p≡1 olarak gösterilir.
• ‘‘İki basamaklı en büyük doğal sayı 99 dur.’’ hükmü doğru olduğundan q önermesinin doğruluk değeri 1 dir. q≡1 olarak gösterilir.
• 2² = 4² olduğundan r önermesi yanlış hüküm belirtir. r önermesinin doğruluk değeri 0 dır. r≡0 olarak gösterilir.
• Üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 180 derece olduğundan s önermesi yanlış hüküm belirtir. s önermesinin doğruluk değeri 0 dır. s≡0 olarak gösterilir.
• ‘‘En küçük doğal sayı 0 dır.’’ hükmü doğru olduğundan t önermesinin doğruluk değeri 1 dir. t≡1 olarak gösterilir.
Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk önermeler denir. p önermesi q önermesine denk ise p≡q, p önermesi q önermesine denk değil ise “p≠q” ile gösterilir.
ÖRNEK 3 : Aşağıda verilen önermelerden birbirine denk olanları bulunuz.
• p : ’’5 – 3 =3 – 5 tir.’’
• q : “Dünya Güneş’ten büyüktür.’’
• r : ’’-7 tam sayıdır.’’
• s : ’’ En büyük asal rakam 7 dir.’’
ÇÖZÜM 3 : p ve q önermeleri yanlış olduğundan doğruluk değerleri 0 dır. Dolayısıyla p ve q önermeleri denk önermelerdir ve p≡ q olarak gösterilir.
r ve s önermeleri doğru olduğundan doğruluk değerleri 1 dir. Dolayısıyla r ve s önermeleri denk önermelerdir ve r≡s olarak gösterilir.
G. W. Leibniz (1646 – 1716)
Alman matematikçi ve filozof Gottfried Wilhelm Leibniz (Gotfriid Wilhelm Laypniz), 1 Temmuz 1646 günü Leibzig’de doğdu. Babası Leipzig’de ahlak felsefesi profesörü olan Friedrich Leibniz’dir (Fridrih Laypniz). Leibniz, babasının geniş kütüphanesinde bulunan kitapları sürekli okuyordu. Leibniz, on beş yaşındayken Leipzig Üniversitesine bir hukuk öğrencisi olarak girdi. Zamanının filozofları olan Kepler (Kepler), Galileo (Galile) ve Descartes’ın (Dekart) keşfettikleri yeni dünya hakkında bilgiler edindi. Yaptığı çalışmalarla mantık ve matematik biliminin sembollerle gösterimine büyük katkıda bulundu. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleriyle karekök alma işlemini yapabilen hesap makinesini geliştirerek bilgisayarın icadı için ilk adımı attı. Leibniz, matematik ve mantık dışında hukuk, din, siyaset, tarih, edebiyat, metafizik ve kuramsal felsefe konularında da birçok eser bıraktı. Matematik öğrenmeden bu ilimleri kavramanın olanaksız olduğu kanaatine vardı. Leibniz eşitlik için =, çarpma için x simgelerini ve “fonksiyon”, “koordinat” gibi terimleri ortaya koyan bilim insanıdır.
Meb Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 15
9. Sınıf Matematik Ders Kitabı, 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri, Matematik Ders Kitabı, Matematik Ders Kitabı Cevapları, Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15, Matematik Ders Kitabı Çözümleri, Matematik Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 15, Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Matematik Ders Kitabı Sayfa 15, MEB Yayınları, MEB Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15, MEB Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 15, Meb Yayınları 9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 15, Sayfa 15