Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
Meb Yayınları Fen Lisesi 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21
Bütün canlılar; atom, molekül ve bileşik gibi cansız bileşenlerden oluşur. Bu yüzden evrendeki her canlı ve cansız varlığın yapısal olarak benzerlik gösterdiği noktalar vardır. Canlıların bir kısmı tek hücrelidir. Bazı canlılar hücre toplulukları (koloni) oluşturabilir. Bazıları ise özelleşmiş hücre gruplarına (doku) sahiptir. Dokuları oluşturan hücreler arasında iletişim ve madde alışverişi yanında bazı özelleşmiş görev dağılımları da vardır. Farklı dokular, dokular arası madde ile birbirine bağlanır. Birden fazla doku bir araya gelerek organları, organlar da sistemleri oluşturur. Sistemler bir araya gelerek organizmayı meydana getirir. Histoloji bilimi yardımıyla hücre ve doku kültürleri arasındaki farklılaşmalar ve özelleşmeler gözlemlenip incelenebilmektedir.
Doku : Belli bir görevi yerine getirmek için bir araya gelen, şekil ve yapı bakımından birbirine benzeyen hücre gruplarına doku denir. Dokuları inceleyen bilim dalına histoloji adı verilir.
Spermin yumurtayı döllemesiyle oluşan zigot, başladığı yolculukta bir seri mitoz bölünmeler yoluyla; morula, blastula, gastrula denilen embriyonik gelişim evrelerini geçirir. Gastrula evresinde ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakaları oluşur. Bu üç tabaka aslında köken dokulardır. Sinir dokusu, epitel doku, salgı bezleri ve duyu organlarının duyu almaları için ektoderm tabakası görev alır. Bağ doku, kan, kemik, kas, kıkırdak ve vücut içi epitel doku için mezoderm tabakası; solunum yapıları, sindirim yapıları, karaciğer, pankreas, tükürük bezi ve tiroit bezini meydana getirmek için de endoderm tabakası görev alır.
Gelişim sürecinde insanda bulunan dokular temel olarak dörde ayrılır:
- Epitel Doku
- Temel Bağ Doku
- Kas Doku
- Sinir Doku
Temel Bağ Doku 3’e ayrılır:
- Kıkırdak Doku
- Kemik Doku
- Kan Doku
AKLINIZDA KALSIN
Doku bir canlıda aynı embriyonik tabakadan yani kökenden oluşan, aynı görevi yapan yani fizyolojisi ortak olan farklılaşmış hücre gruplarına DOKU denir.
Bir dokuyu oluşturan hücreler MİTOZ BÖLÜNME yoluyla oluşurlar. Bu yüzden bir dokuyu meydana getiren hücrelerin;
- Kromozom sayıları aynıdır.
- Çekirdek DNA dizilimi yani baz dizilimi aynıdır.
- Çekirdek DNA niceliği yani ağırlığı aynıdır.
- Aktif gen çeşitleri aynıdır. Bu yüzden bir dokuyu meydana getirirler.
- Enzim çeşitleri aynıdır.
- Stoplazmada görevli m-RNA çeşitleri aynıdır.
- Organel çeşitleri aynıdır. Bu yüzden aynı görevi yapabiliyorlar.
- Embriyonik kökenleri aynıdır.
- Şekilleri aynıdır.
Mitoz bölünme ile oluşan hücrelerin;
- Stoplazma miktarları farklılık gösterebilir. Yani aynı da olabilir farklı da olabilir.
- Organel sayıları farklılık gösterebilir.
- Hücre boyutları farklı olabilir.
Dokular hücre ve hücreler arası maddelerden oluşur. Hücre esas işi yapandır. Hücreler arası madde ise yardımcı olur. Madde alış verişine yardımcı olurlar.
Embriyonik Gelişim Evreleri
- Morula
- Blastula
- Gastrula (Endoderm, ekdoderm ve mezoderm tabakaları oluşur. Bu tabakalar köken dokulardır.)
Sinir dokusu, epitel doku, salgı bezleri ve duyu organlarının duyu almaları için ektoderm tabakası görev alır. (Sinir sistemi)
Bağ doku, kan, kemik, kas, kıkırdak ve vücut içi epitel doku için mezoderm tabakası görev alır. (Hareket sistemi)
Solunum yapıları, sindirim yapıları, karaciğer, pankreas, tükürük bezi ve tiroit bezini meydana getirmek için de endoderm tabakası görev alır. (Solunum – Sindirim Sistemi)
Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı, 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 21, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 21, MEB Yayınları, MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, MEB Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri, MEB Yayınları 11. sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Meb Yayınları 11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21, MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları, MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21, MEB Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 21, Meb Yayınları 11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 21, Sayfa 21