DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Mercan Resifleri Nerede Bulunur?

Mercanlar

Mercan Resifleri Nerede Bulunur?
27.03.2020
1.910
A+
A-

Mercanlar

Mercanları tanımayan biri, onları gördüğünde ya büyük bir kaya ya da bir su altı bitkisi zanneder. Ancak mercanlar, ne bir kaya parçası ne de bir bitkidir. Mercanlar gerçekte birer hayvandır.

Mercanlar; ağaç, dal, çiçek, beyin, geyik boynuzu, fil kulağı, mantar, tüp, ip, kaya gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Sarı, kırmızı, yeşil gibi parlak renkleri mercanların güzel görünmesini sağlarken avlarını, kendilerine çekebilmelerini kolaylaştırır.

Mercan resifleri, denizlerin sığ yerlerinde binlerce yıl boyunca sert mercanların birikmesiyle oluşur. Resifler, kilometrelerce uzunlukta olabilir ve genellikle çok yavaş (yılda yaklaşık 1-2 cm) büyür. Kıyı resifleri, kıyı boyunca büyür ve daha çok Hawaii Adaları’nda ve Karayipler’de bulunur. Set resifleri ise karadan biraz uzakta, kıyıya paralel olarak oluşur. Karayla aralarında deniz kulağı olarak adlandırılan, gemilerin girebileceği kadar derin kanallar bulunur.

Hint Okyanusu’nun ve Pasifik Okyanusu’nun açıklarında ve Karayipler’de görülen Set resifleri, çok büyük boyutlara ulaşabilir. Avustralya’daki “Büyük Set Resifi” 345 bin km2’lik bir alana sahiptir ve uzunluğu yaklaşık 2.000 km’dir. Bu büyük kütle, bilim insanları tarafından “yaşayan en büyük canlı” oluşum olarak kabul edilmektedir.

Mercan resiflerinin bir başka özelliği, üzerinde yaşayan canlıların çeşitliliğidir. Okyanusta yaşayan canlıların yaklaşık %25’i mercan resiflerinde bulunur. Balıklar, denizyıldızları, denizkestaneleri, süngerler, ıstakozlar, karidesler, ahtapotlar, kabuklu hayvanlar, deniz çayırları ve deniz yosunları bu resifler üzerinde yaşar. Örneğin Büyük Set Resifi’nde 2.800 balık, 400 mercan, 400 yumuşakça, 500 deniz çayırı, 215 deniz kuşu, 15 deniz yılanı ve 6 deniz kaplumbağası türünün yaşadığı bilinmektedir.

Günümüzde mercanların yaşamları tehlike altındadır. Son 30 yılda resiflerin %10’luk bir bölümü yok olmuş durumdadır. Üstelik tehlikenin boyutu giderek artmaktadır. 2050 yılına kadar resiflerin %80-90’ının yok olacağı tahmin edilmektedir. Bu, yalnızca mercanların değil resiflere bağlı yaşayan binlerce canlının da yok olması anlamına gelmektedir.

Mercanlar

Büyük Mercan ResifiMercan ResifMercan Resifi NedirMercan Resifler Nerede BulunurMercanlarMercanlar Hayvan MıResifi Nedir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.