Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20
Ebubekir er-Razi
İranlı bir İslam âlimidir. Er-Razi, büyük bir hekim ve aynı zamanda simyacıdır. Çiçek ve kızamık hastalıklarının tedavisinde ilk kez kimyayı tıbba uyguladı. Er-Razi’nin “Simya Sanatının Kitabı” adlı eserinde, maddeleri daha iyi sınıflandırdığı, kimyasal süreçleri ve laboratuvarda kullandığı aletleri daha açık tanımladığı anlaşılmaktadır.
Er-Razi, kimyasal ilaçları kullanmadan önce doğrudan doğruya bitkileri doğal hâlleriyle kullandı. Hekimlere, beslenmeyle tedavi edilebilecek durumdaki hastalara ilaç vermekten kaçınılmasını ve basit ilaçların yeterli olduğu durumlarda karışım ilaçların verilmemesini öğütledi.
Robert Boyle
Kimya biliminin kurucularından, İngiliz matematikçi, fizikçi, kimyacı ve filozoftur. 1661 yılında elementin tanımını yaptı. Boyle, gazların davranışını sistematik olarak nicel yönleriyle inceledi, yaptığı bir seri deneysel çalışmada, bir gaz örneğinin basınç-hacim ilişkisini araştırdı. Günümüzde, sabit sıcaklıkta, bir gazın basıncının gazın hacmi ile ters orantılı olduğu bağıntısı “Boyle Kanunu” olarak bilinir.
Boyle, asit ve bazların genel tanımlarını yaptı. Birçok katı ve sıvının yoğunluğunu belirledi. Kurşun asetatı ısıtarak asetonu elde etti. Fosforun havada ışıldadığını gözlemledi ve fosfor üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda fosfin (PH3) bileşiğini elde etti.
Antoine Lavoisier
Kimya biliminin kurucularından, Fransız kimyacıdır. Lavoisier’nin kimya bilimine kazandırdığı en önemli çalışma, yanma olayına açıklık getirmesidir. Lavoisier’nin, havadaki oksijen elementinin metallerle verdiği yanma tepkimesine ilişkin teorisi, bilim dünyasında bir devrim yaratarak kimya biliminin temel taşlarından birisini oluşturdu.
Lavoisier’ye bilim dünyasında saygınlık kazandıran önemli özelliklerinden biri, bilimsel çalışmalarında gözlemlerini ve teorilerini deneylerle doğrulamaya çalışması, deneylerinde çok dikkatli gözlemler ve ölçümler yapmasıydı. Deneylerinde, özellikle ölçme işlemlerinde gösterdiği hassasiyet ve duyarlılık, ona Kütlenin Korunumu Kanunu’nu ortaya koyma imkânı sağladı. Bugün kimyanın bir bilim dalı olmasında, bilim insanlarının bulgularını ve yöntemlerini açıklıkla, çarpıtmadan ve dürüstçe yayınlamalarının, kendilerinin ve yararlandıkları diğer bilim insanlarının çalışmalarını titizlikle ve hakkaniyetle ifade etmelerinin büyük önemi vardır.
Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı, Kimya Ders Kitabı Cevapları, Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20, Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20, Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları, Kimya Ders Kitabı Sayfa 20, Sayfa 20, Sonuç Yayınları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 20, Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 20