DOLAR 34,2714
EURO 37,4959
ALTIN 2926,146
BIST 8876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
okul tanıtım filmi

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39
09.04.2020
526
A+
A-

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN BAZI MALZEMELER

Kimya laboratuvarında kullanılan birçok malzeme vardır. Bu malzemelerin büyük çoğunluğu camdan yapılmış olup, bunlardan bir kısmı kimyasal madde ve çözelti saklamak için kullanılırken bir kısmı ölçü kabı olarak kullanılır. Beherglas, erlenmayer, dereceli silindir (mezür), pipet, cam balon, balon joje, büret ve ayırma hunisi kimya laboratuvarında kullanılan bazı temel malzemelerdir.

Beherglas

Beherglas; çözelti hazırlama, maddelerin karıştırılması ve aktarılması, ısıtma, kristallendirme, süzme ve buharlaştırma gibi işlemlerde kullanılan, silindirik biçimde, ağız kısmında sıvının kolayca akması için bir oluk bulunan cam malzemedir. Hacimleri 50 ile 2000 mL arasında değişir.

Erlenmayer

Erlenmayer; özellikle analitik kimya laboratuvarında titrasyon işleminde, çözeltilerin hazırlanması ve saklaması, buharlaştırma, kristallendirme ve süzme gibi işlemlerde kullanılan, dibi düz ve koni biçimde cam malzemedir. Hacimleri 10 ile 2000 mL arasında değişir.

Dereceli Silinir (Mezür)

Dereceli silindir (mezür); sıvıların yaklaşık hacimlerinin ölçümlerinde ve aktarılmalarında kullanılan, üzerinde mL cinsinden bölmeler bulunan cam malzemedir. Genellikle 5 ile 1000 mL arasındaki sıvıların hacimlerinin ölçülmesinde kullanılır. Hassas hacim ölçümlerinde kullanılmaz.

Pipet

Pipet; sıvıların çok hassas hacimlerinin ölçümlerinde ve aktarımlarında kullanılan, üzerinde mL cinsinden bölmeler bulunan cam malzemedir. Laboratuvarda en çok kullanılan pipetler 1, 2, 5, 10 ve 25 mL hacimli, dereceli pipetlerdir.

Cam Balon

Cam balon; bazı kimyasal tepkimelerin gerçekleştirilmesinde; çözeltilerin hazırlanmasında, ısıtılmasında ve kaynatılmasında; çeşitli deney düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan değişik ebatlarda, altı yuvarlak veya düz olan cam malzemelerdir.

Balon Joje

Balon joje; derişimi ayarlı çözeltilerin hazırlanması, saklanması ve sıvı hacimlerinin hassas bir şekilde ölçülmesinde kullanılan, kapaklı cam malzemedir. Balon jojelerin 25, 50, 100, 250, 500 ve 1000 mL hacimli olanları vardır.

Büret

Büret; titrasyon işlemlerinde ve belirli hacimde sıvı alınmasında kullanılan, altında bir musluk bulunan, üzerinde mL cinsinden bölmeleri olan boru şeklinde cam malzemedir. Laboratuvarda en çok kullanılan büret 25, 50 ve 100 mL hacimli olanlarıdır.

Ayırma Hunisi

Ayırma hunisi; sıvı-sıvı heterojen karışımları, kontrollü bir şekilde birbirinden ayırmaya yarayan, üstünde plastik veya camdan bir kapak, altında ise bir musluk bulunan cam malzemedir.

Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders KitabıKimya Ders Kitabı CevaplarıKimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39Kimya Ders Kitabı ÇözümleriKimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 39Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve CevaplarıKimya Ders Kitabı Sayfa 39Sayfa 39Sonuç YayınlarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı CevaplarıSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı ÇözümleriSonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri Sayfa 39Sonuç Yayınları 9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Çözümleri ve Cevapları Sayfa 39

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.